Skip to: Top 10 afvalinstinkers: weet jij in welke afvalbak dit hoort?

Zootje Geregeld website

Afval scheiden is populair: veel mensen leveren bijvoorbeeld papier en glas gescheiden in. Maar het kan soms ook best ingewikkeld zijn. Want in welke bak hoort nou eigenlijk die oude pan of een lege deodorantbus? Lees snel verder over deze ‘afvalinstinkers’ en ontdekt hoe je jouw afval op de goede manier weg kunt gooien.

vrouw in keuken

Van afval naar grondstof

Nederlanders produceren jaarlijks zo’n 490 kilo afval per persoon. Ruim 60 procent leveren we gescheiden in. We weten in Nederland vooral glas en papier goed te scheiden: daarvan brengen we meer dan 75 procent naar de glas- of papierbak.

Niet alleen meer, maar ook beter scheiden is belangrijk: hoe hoger de kwaliteit van het gescheiden afval, hoe beter het gerecycled kan worden. Gooi bijvoorbeeld geen plastic bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) en lever papier en textiel droog in.

afvalbakken

Top 10 afvalinstinkers

Twijfel jij over de juiste afvalbak? Met de Afvalscheidingswijzer kun je makkelijk ontdekken in welke afvalbak jouw afval en producten thuishoren. Dagelijks bezoeken heel wat mensen de Afvalscheidingswijzer. De meeste mensen zochten het afgelopen jaar op de volgende producten:

  1. Piepschuim
  2. Olie & vet
  3. Dekbed en kussen
  4. Spuitbus
  5. Theezakje en koffiepad
  6. Cd
  7. Pan
  8. Dood huisdier
  9. Doordrukstrip
  10. Schoenen
piepschuim

Wat is de juiste bak?

Weet jij in welke bak deze afvalinstinkers horen?  

Piepschuim – Grote stukken piepschuim lever je apart in bij de milieustraat voor recycling. Kleine stukken piepschuim die in de vuilniszak passen en vervuilde piepschuim verpakkingen (zoals vleesschaaltjes) horen bij het restafval. Gooi piepschuim nooit weg bij het plastic afval.

Olie & vet – Frituurvet en (bak)olie lever je in bij een inzamelpunt bij jou in de buurt. Giet het afgekoelde vet terug in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Als er geen inzamelpunt in de buurt is, dan kun je het ook (in een afsluitbare verpakking) weggooien bij het restafval. Een restje jus of gestold vet mag bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), eventueel opgedept met keukenpapier of verpakt in een krantenpagina.

Dekbed en kussen – Dekbedden, kussens en slaapzakken (met synthetische, katoenen, hennep, wollen of tencel vulling) zijn niet recyclebaar. Gooi ze daarom weg bij het restafval. Als de vulling dons is, kun je het dekbed en/of de kussens inleveren bij de inleverbakken bij diverse winkels of bij het restafval.

Spuitbus – Zowel lege spuitbussen als spuitbussen waar nog (een restant van) het product in zit dat geen klein chemisch afval (kca) is, gooi je weg bij het restafval. Het metaal van de spuitbus wordt tijdens de verbranding in de afvalverbrandingsinstallatie uit de asresten gehaald met behulp van magneten. Als een spuitbus niet leeg is en een product bevat dat op de kca-lijst staat, zoals verf, dan moet je het met het kca inleveren.

Theezakje en koffiepad – Koffiepads en theezakjes mogen sinds dit jaar (met label en touwtje) bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Gooi ze niet op je eigen composthoop, daar vergaan ze vaak niet snel genoeg. Lees hier in welke bak je ander koffieafval (zoals cups en filters) kunt weggooien.