Het Carnaval barst dit weekend weer los! Volop feest, verkleden, versieringen en carnavalswagens. Kortom, een zootje geregeld!
In gesprek met de zwerfavalcoach René Rövekamp uit Berkel-Enschot sprak Omroep Brabant al van CarnAfval aangezien er volop afval vrijkomt tijdens de feestelijke dagen. Zo viel het Rövekamp op dat er veel plastic confetti beschikbaar is via partypoppers en confettishooters. Zijn oproep: “Met papier heb je net zoveel plezier en die plastic confetti is een ramp voor de natuur. Het leven is een feest, maar je moet wel zelf de slingers opruimen.”
De beste tips & tricks voor minder CarnAfval
- Gebruik geen plastic confetti, maar gebruik (met mate) de papieren variant of ga voor biologisch afbreekbare confetti met bloemzaadjes!
- Drink je bier en andere drankjes uit je eigen bierpul of harde beker in plaats van plastic wegwerpbekers. Geef uitbaters de tip om over te stappen op hardcups, harde plastic bekers met statiegeld.
- ‘Wie wat bewaart, heeft wat’, luidt een Hollands spreekwoord. Dus denk na over welke materialen je dit jaar kunt bewaren voor de carnavalswagen van volgend jaar.
Niks te recyclen? Kijk in de Afvalscheidingswijzer wat in welke container moet.
Kies voor een duurzame carnavalsoutfit
- Shop je carnavalsoutfit bij de kringloopwinkel of (online) tweedehandszaak. Koop kleding die tegen een stootje kan en niet na twee kroegen al uit elkaar valt.
- Upcycle je outfit van vorig jaar. Wat droeg je vorig jaar met carnaval? Herstel het, pas het aan en draag het als nieuw. Ruilen van outfit binnen je vriendengroep kan natuurlijk ook!
- Op zoek naar een carnavalsoutfit voor kinderen? Ook daar is een levendige tweedehandsmarkt in. Geregeld wordt dat in een heel pakket aangeboden, dan heb je gelijk een leuke stapel verkleedkleren.
- 1x investeren in een toffe outfit die jarenlang meegaat, kan natuurlijk ook. Wat dat betreft zijn ze in Oeteldonk zo gek nog niet. Alles wat een echte Bosschenaar nodig heeft, is een blauwe boerenkiel met rode zakdoek en sjaal in de stadskleuren rood-wit-geel. Aan die traditie verandert niets, waardoor de Oeteldonkse outfit eeuwig goed blijft.
- Heeft je kleding al het feesten niet overleefd en kun je het niet meer oplappen? Gooi het dan in de kledingcontainer. Ja, ook als er scheuren in zitten kan het nog gerecycled worden tot waardevolle grondstoffen.
Meer tips voor een duurzame outfit vind je hier . En heb je deze vlog al gezien, over hoe de stad na het feesten weer schoon wordt?