Mobieltjes: ze zijn (bijna) niet meer weg te denken uit ons leven. Elk jaar gaan er heel wat smartphones over de toonbank en worden er ook heel wat weggegooid. Dit elektronisch afval dreigt een wereldwijd probleem te worden. Het bedrijf Closing the Loop ziet kansen om de groeiende berg weggegooide telefoons in te dammen. In deze #TrashTalk vertelt Reinhardt Smit van Closing the Loop meer over hun sociale onderneming.
Vertel, wat doen jullie precies?
“Closing the Loop wil de cirkel rond maken voor mobieltjes. We helpen zakelijke klanten (zoals telefoonproviders) om de aankoop van mobieltjes afval-vrij te maken. Het wordt ook wel afval-compensatie genoemd: als een klant nieuwe elektronica – zoals telefoons – inkoopt, dan zorgen wij ter compensatie van die nieuwe telefoons voor de inzameling en recycling van evenzoveel afgedankte telefoons. In verschillende Afrikaanse landen hebben we samen met lokale partners een netwerk opgezet om defecte mobieltjes in te zamelen. Zo werken we bijvoorbeeld samen met universiteiten en eigenaren van reparatiewinkels. Zij krijgen een vergoeding voor het inzamelen van oude telefoons. Vervolgens halen wij deze oude mobieltjes op en laten ze recyclen, zo voorkomen we dat ze op de vuilnisbelt belanden.”
Waarom is dat zo belangrijk?
“Door oude telefoons te recyclen, verminderen we de hoeveelheid afval en kunnen we de grondstoffen hergebruiken. In telefoons zitten namelijk waardevolle grondstoffen, zoals zilver, goud en koper. Daarnaast leveren we ook een sociale impact, door met lokale partners samen te werken.”
“In telefoons zitten waardevolle grondstoffen verwerkt, zoals goud, zilver en koper.”
En waar gaan die afgedankte mobieltjes vervolgens heen?
“In veel ontwikkelingslanden kunnen mobieltjes helaas (nog) niet gerecycled worden. Daarom brengen we de telefoons naar Europa, waar we ze wel op de juiste manier kunnen recyclen. In totaal hebben we al 2,5 miljoen telefoons gerecycled.”
“In totaal hebben we al 2,5 miljoen telefoons gerecycled.”
Hoe kwamen jullie op dit idee?
“Joost de Kluijver, oprichter van Closing The Loop, werkt al langere tijd in de telecomwereld. Bij zijn vorige bedrijf gaf hij afgedankte telefoons een tweede leven in Afrika. Daar bleken de mobieltjes na een paar jaar alsnog ‘afval’ te worden. Met Closing the Loop willen we de cirkel rond krijgen door deze afgedankte telefoons weer te recyclen. We hopen dat we ook andere sectoren stimuleren om soortgelijke initiatieven op te zetten.”
Heb je nog handige tips voor de lezer?
“Als je een (nieuw) mobieltje koopt, stel dan altijd vragen aan de verkoper: hoe zit het met de (milieu-)impact? En waar gaat je oude mobiel heen als je hem inlevert? Ook als je een telefoon van je werk krijgt, kun je je werkgever vragen of hij hierover heeft nagedacht.”
“Stel vragen als je een mobieltje koopt.”
Wil je meer weten over het goed weggooien van je oude mobieltje? Op deze pagina van Milieu Centraal lees je hier meer over. Zo kun je je kapotte smartphone inleveren in winkels die smartphones verkopen, maar zijn er ook speciale inleverbakken bij veel bouwmarkten en supermarkten voor elektrische apparaten. Op WeCycle vind je makkelijk een inleverbak bij jou in de buurt. Benieuwd wat er met je oude mobiel gebeurt? Lees dan dit artikel op Zootje Geregeld.