Zie je door de bergen vuile was de bomen niet meer? Heb je de bodem van de wasmand al een tijd niet meer gezien? Denk eens aan de berg afval die je creëert door te wassen: verpakkingen van wasmiddel en wasverzachter, kleding die slijt of kapot gaat of microplastics in het water. Wat kan je doen om goed te wassen en daarmee je afval te beperken?
1. Bepaal bij elke was opnieuw hoeveel wasmiddel je nodig hebt
Goed doseren is belangrijk als je je afval wilt verminderen en goed voor je wasmachine wilt zorgen. Meestal heb je minder wasmiddel nodig dan je denkt. Daardoor spoelt er minder wasmiddel in het riool en spaar je verpakkingsmateriaal uit met elke verpakking die je niet koopt. Hoe pak je dit aan?
- Kijk goed naar de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel op de verpakking. Dit hangt af van hoe vies je was is, de hardheid van het water (in Nederland zacht of gemiddeld) en hoe vol je de trommel laadt.
- Probeer eens met minder wasmiddel te wassen. Uit onderzoek van de consumentenbond blijkt dat je vaak met minder toekunt dan de aanbevolen hoeveelheid.
- Let goed op bij geconcentreerde wasmiddelen. Je gebruikt al snel te veel.
- Een wastablet lijkt het probleem van overdosering te voorkomen. Toch kan de hoeveelheid wasmiddel daarin nog te veel zijn als er zacht water uit je kraan komt.
- Gebruik een maatbekertje of doseerhulp. Dat kan je helpen niet teveel wasmiddel te gebruiken. Je kunt deze soms bij de fabrikant bestellen.
2. Behandel vlekken meteen
Moeilijke vlekken van bijvoorbeeld vet, wijn of zweet kun je het beste meteen behandelen. Zo voorkom je dat de vlek intrekt en je je kleding niet meer kunt dragen. Behandel de vlek met warm water, zeep (zoals ossengal) of een vlekkenstift. Voorwassen is niet meer nodig met de huidige wasmiddelen. Bekijk ook de vlektips van Milieu Centraal.
3. Kies het juiste wasmiddel
Er zijn verschillende wasmiddelen op de markt. Waar moet je op letten?
- Kies voor compacte wasmiddelen die geconcentreerder zijn dan normaal vloeibaar wasmiddel. En koop deze in een grotere verpakking. Daarmee doe je langer met één fles en spaar je verpakkingsmateriaal uit. Let wel op dat je niet te veel gebruikt.
- Wasnoten, wasmagneten en waspellets lijken een goede keuze omdat ze in plaats van wasmiddel gebruikt kunnen worden. Maar ze maken je was niet beter schoon dan als je wast met water alleen.
- Geurstoffen in wasmiddelen (zowel poeder als vloeibaar) en wasverzachters hebben soms een omhulling van kunststof. Dit gedraagt zich als microplastic. Wil je dit vermijden, gebruik van parfumvrije middelen.
- Soms heeft vloeibaar fijnwasmiddel de voorkeur boven waspoeder voor de witte was. Dat is het geval bij synthetische kleding van polyester, fleece en acryl. Gebruik je vloeibaar fijnwasmiddel dan laten er minder vezels los die kunnen bijdragen aan de plastic soep. Het is niet duidelijk of dit aan de sterkte van het wasmiddel ligt (witwas versus fijnwas) of de vorm (vloeibaar of poederwas).
Een nieuw alternatief voor wasmiddel is de Eco Egg Wasbal. Dit is een plastic bal die je vult met kleine witte bolletjes. Je kunt de bal tot 210 keer gebruiken en het bevat geen ‘harde chemicaliën’.
Iris van Zootje Geregeld probeerde het uit en is enthousiast: “Ik gebruik het eco egg als alternatief voor vloeibaar wasmiddel nu al een paar maanden, en ik vind het een fantastisch product. Ik hoef niet meer met die zware en dure flessen wasmiddel te sjouwen en het maakt mijn was net zo goed schoon, zelfs bij een koude was. Bovendien is de dosering altijd perfect en hierdoor verspil ik dus geen wasmiddel; dat is ook nog eens goed voor het milieu!”
Wat vind jij van deze uitvinding? Heb jij zoiets al eens geprobeerd? Deel je ervaring op onze Facebookpagina.
4. Gebruik minder wasverzachter
Als je van lekker zacht wasgoed houdt, kun je de was het beste in de wind laten drogen. Mocht je een wasdroger hebben, dan zijn wasverzachters ook overbodig. Wasverzachter hecht deels aan kleding, maar het grootste deel spoelt bij het wassen uiteindelijk weg met het afvalwater.
5. Was minder en bescherm je kleding
Kleding slijt altijd een beetje tijdens het wassen. Daarbij laten vezels los en die spoelen met het waswater weg. Bij synthetische materialen dragen die vezels bij aan de plastic soep in zee. Was daarom niet te vaak. Onderkleding en sokken moet je waarschijnlijk vaker wassen dan bovenkleding (broeken, jurken, truien). Let ook op de volgende tips:
- Sluit alle ritssluitingen, haakjes en klittenband voor je gaat wassen, anders beschadig je andere kledingstukken.
- Doe kwetsbare kleding in een wasnet.
- Check voor je gaat wassen de zakken van broeken en jassen. Soms zitten er muntjes, haarschuifjes of papier in die andere kleding of de wasmachine kan beschadigen.
CC foto: Milieu Centraal, Maarten Kuijken