De herfst gaat beginnen en dat betekent: lagere temperaturen, wind én regen. Toch wil je op de fiets naar je werk of eropuit. Heerlijk toch om op een nat fietsenzadel te gaan zitten? Nee! Daar hebben wij een duurzame oplossing voor. In deze beschrijving lees je hoe je zelf een zadelhoes maakt van gerecycled materiaal.
Stap 1: wat heb je nodig?
Je hebt niet veel nodig om zelf een zadelhoes te maken. Een oude buitenposter of een stuk geplastificeerd tafelzeil gebruik je als basis. Verder heb je een elastiek, schaar, pen, liniaal en nietapparaat nodig. Wij gebruiken een oude haarband als elastiek, maar je kan ook een dik postelastiek of een elastieken band gebruiken. Zorg ervoor dat de poster of het zeil een minimale afmeting van 40 bij 50 cm heeft en dat het elastiek ongeveer een lengte heeft van 40 cm.
Stap 2: knip het zeil op maat
Meet je fietszadel op en teken de vorm uit op de achterkant van het zeil/de poster. De vorm moet op een driehoek lijken met grof afgeronde hoeken. Teken nu 15 cm van de rand dezelfde vorm en knip het patroon uit langs de buitenste lijn.
Stap 3: de moeilijkste stap
Nu is het tijd om het elastiek vast te zetten in de stof. Knoop de uiteinden van het elastiek aan elkaar (als dat nog niet het geval is). Leg je patroon met de mooie kant op tafel. Leg het elastiek erop, vouw het patroon er 1 cm overheen en zet het vast met een nietje. Let op! Zet het nietje niet vast ín de elastiek, die moet vrij kunnen bewegen. Doe hetzelfde aan de tegenovergestelde zijde van het patroon; er komt nu spanning op het elastiek te staan. Ga door met nieten totdat je helemaal rond bent. Het elastiek moet vrij kunnen bewegen en zet de stof onder spanning.
Controleer of de nietjes stevig vast zitten.
Stap 4: klaar!
En klaar is je zelfgemaakte zadelhoes! Zo, gelukkig heb je komend seizoen droge billen op de fiets.
Zeil over?
Je houdt altijd een stuk zeil of buitenposter over nadat je de vorm hebt uitgeknipt. Gooi die restjes bij het restafval.
Deel jouw unieke zadelhoes
Hoe ziet jouw zadelhoes eruit? Deel jouw creatie op Facebook.
CC foto’s: Milieu Centraal, Maarten Kuijken