Skip to: Je eigen meubels repareren? Tuurlijk kan je dat!

Zootje Geregeld website

Het repareren van meubels klinkt als een grote en moeilijke klus. Je weet niet waar je moet beginnen en het weggooien van meubels lijkt (helaas) nog heel normaal. Een nieuw meubel kopen lijkt dan de beste optie. 

Maar dat kan anders, zeggen meubel renoveerders Gosia en Okke van Meublowski en Sieds van reparatieplatform Jafix. Zij hebben de handen ineen geslagen en werken samen aan handleidingen voor kleine en grote reparaties aan meubels.  

Hoe zijn jullie zelf ooit begonnen met repareren? 

Gosia: “Ik heb een achtergrond in de grafische vormgeving en heb ook een opleiding tot interieurstylist gedaan. Maar op een gegeven moment werd het tijd om wat met mijn handen te gaan doen! Sinds 7 jaar ben ik bezig met Meublowski. In het begin verzamelden en verkochten we vooral meubels. Maar na verloop van tijd begonnen we steeds meer met repareren”. 

Okke: “Ik heb van alles gedaan na mijn opleidingen. Ik heb ook best lang als timmerman en meubelmaker gewerkt. We zijn Meublowski dan ook begonnen vanuit onze overlappende interesses. Sinds dit kalenderjaar ben ik fulltime bezig met Meublowski. En dat kan, omdat we steeds meer werk hebben aan het repareren en renoveren van meubels.” 

Sieds: “Ik ben oprichter van Jafix, een website die ervoor zorgt dat mensen meer zelf kunnen repareren. Iedereen kan daar hulp bij gebruiken, of het nou om een simpele of een ingewikkelde klus gaat. Ik ben zelf een fanatieke reparateur en merk dat ik ook niet alles zomaar zelf kan. Daarom probeer ik consumenten te helpen met reparatiehandleidingen. En als het te moeilijk is om zelf te repareren, dan verwijs ik graag naar reparateurs die je kunnen helpen!” 

Wat proberen jullie te bereiken met de handleidingen? 

Sieds: “Ik hoop dat veel meer mensen kiezen om te repareren of te laten repareren. En volgens mij beginnen we met de maatschappij ook echt aan die ontwikkeling. Je ziet ook dat de grote merken hier meer mee aan de slag gaan. En dat er steeds meer bedrijven zoals Meublowski komen die spullen repareren.” Okke: “We vinden het ook fijn dat we aan die ontwikkelingen kunnen bijdragen, maar snappen ook heel goed dat we dat niet in ons eentje kunnen waarmaken. We moeten met zijn allen vaker denken: ”Hoe kan ik het repareren?” in plaats van dat we iets weggooien en iets nieuws kopen.” Gosia: “En als mensen niet weten hoe ze het zelf moeten oplossen, dan hopen we natuurlijk dat ze bij ons komen!” 

Waar kunnen we de handleidingen voor het repareren van meubels vinden? 

Sieds: Die komen op Jafix. Op Jafix vindt je niet alleen handleidingen voor het herstellen van meubels, maar vind je herstelhandleidingen voor van alles! Bovendien kan je daar zelf ook een handleiding toevoegen om anderen te helpen.”  

Okke: “Onze eerste handleiding staat op dit moment al online. Met onze handleidingen leggen we uit hoe je vlekken uit je meubels krijgt, hoe je een leren fauteuil weer mooi maakt of hoe je een wiebelstoel weer stevig en stabiel kunt maken. In de toekomst willen we ook nog handleidingen toevoegen voor herstelwerkzaamheden die op het eerste oog wat moeilijker lijken.” 

Sieds: “En als je het dan toch te ingewikkeld vindt, kan je op Jafix vinden wie het voor je kan repareren, in plaats van dat je het weggooit. Maar we hopen natuurlijk dat mensen zelf aan de gang gaan en er dan achter komen dat het helemaal niet zo moeilijk is! Op het moment dat je je wiebelstoel al zelf hebt gerepareerd, los je een volgende reparatie ook makkelijker zelf op.” 

Zien jullie zelf ook in jullie werk dat er iets aan het veranderen is? Dat mensen vaker hun spullen (laten) repareren? 

Okke:” Ik denk het wel. We krijgen zelf in ieder geval steeds meer klanten. Sinds dit jaar zitten we samen full time in het bedrijf. En we richten ons steeds meer op het repareren van meubels en dus minder op verkoop van vintage meubels”.  

Gosia: “Op dit moment hebben we vooral klanten die een meubel komen brengen dat een belangrijke waarde heeft. Het kan zijn dat het om een duur Nederlands design gaat, of juist een meubel dat een belangrijke emotionele waarde heeft. Maar we hopen juist dat mensen opknappen met al hun spullen gaan overwegen.”  

Sieds: “En dat mensen ook doorhebben dat het financieel voordelig is. Ik repareer mijn eigen kledingkast met alle liefde zelf. Kan ik mooi een keer uit eten van het geld dat ik daarmee bespaar!” 

“Mensen zijn vaak bang het zelf te proberen. Maar het is toch al stuk, dus probeer het gewoon!” 

Welke tips wil je meegeven aan mensen die hun eigen meubels willen repareren of herstellen? 

Sieds: “Mensen zijn vaak bang om het zelf te proberen. Maar het is toch al stuk, dus probeer het gewoon! Ga eerst eens online kijken, waar kan ik de juiste ondersteuning vinden? En kom je erachter dat het toch te lastig is om zelf te maken? Bekijk dan eerst hoeveel het zou kosten om het te repareren. En besluit dan of je het die kosten waard vindt. 

En het is belangrijk om te weten dat meubels repareren gewoon ontzettend leuk is! Het geeft een echte kick als je iets zelf hebt gerepareerd. Of het nou meubels zijn of iets anders.”  

Waar moet je op letten als je wél nieuwe meubels koopt? 

Okke: “In Frankrijk hebben ze nu een reparatie-index voor elektronische producten. Zoiets zouden we eigenlijk ook moeten hebben voor meubels. Want je kan het niet altijd even goed zien aan de buitenkant als consument”. Gosia: “Je kunt immers niet aan de buitenkant zien of er 2 cm of 5 cm schuimrubber op het zitvlak van je stoel zit. Die 5 cm gaat natuurlijk langer mee”. Okke: “Maar je kunt bijvoorbeeld wel letten op het materiaal. Een stuk massief hout is natuurlijk steviger dan geperst hout.” Gosia: “En het helpt ook als je een meubel hebt dat uit meerdere onderdelen bestaat die je makkelijk kunt demonteren. Dan kan je individuele onderdelen repareren of vervangen.”  

Sieds: “Bedenk altijd: als het te mooi is om waar te zijn, dan is het waarschijnlijk te mooi om waar te zijn. Spotgoedkope spullen gaan vaak korter mee. En probeer je spullen ook goed te onderhouden na aankoop. Als je de tuinmeubelen de hele winter buiten laat staan, dan gaan ze sneller stuk. Maak een bank bijvoorbeeld regelmatig schoon, dan blijft hij langer mooi.”  

Sieds: “Wanneer je een nieuw meubel koopt, bedenk dan ook wat je met het oude meubel doet. Mensen gooien vaak iets onnodig weg, terwijl er genoeg geïnteresseerden in de omgeving zijn die het dolgraag willen hebben. Dus zet het op marktplaats of breng het naar de kringloop. Ik doe dat zelf nu ook steeds meer. En degene die het ophaalt, is er zo blij mee!” 

“Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het waarschijnlijk te mooi om waar te zijn.”