Op zoek naar een Repair Café in de buurt of wil je weten hoe het werkt? Zootje Geregeld blogt over een bezoek aan een Repair Café om de hoek.
Een bezoek aan het Repair Cafe
‘Zaterdagochtend. Mijn zoon wil heel graag met zijn afstandbestuurbare auto spelen. Maar deze ligt al weken in de schuur stof te vangen. Het racewagentje, een zogenoemde ‘rock crawler’, heeft het begeven. Of toch niet helemaal. Er brandt nog wel een lampje bij het aan- en uitzetten. Via YouTube filmpjes komen we er niet uit. Dan bekijk ik of we een Repair Café kunnen bezoeken in de buurt. En jawel, als ik op de zoekpagina mijn woonplaats intik, blijkt dat vandaag in het buurthuis een Repair Café wordt gehouden. Tussen 9.00 en 13.00 uur. Het is iets na twaalven dus ik haal snel de jongens over om naar het buurthuis te lopen. De jongens vinden het reuze interessant: ‘Gaat iemand echt onze kapotte race-auto maken?’.
Ook een race-auto kun je samen repareren in het Repair Café. In het buurthuis zijn we de laatste ‘klanten’ van vandaag. We vullen bij binnenkomst op een formulier in: ‘kapotte elektrische speelgoedauto’. Een reparateur gaat aan de slag en al snel schuiven twee andere enthousiaste vrijwilligers ook aan. De auto wordt schoongemaakt met een wattenstaafje tussen de wielen. Een handigheidje dat ik onthoud. De batterijen gaan eruit en met wat meetapparatuur blijkt al snel dat de accu direct wordt leeg getrokken als de auto aanstaat. De oplader kan ik nieuw bestellen, maar de reparateur stelt voor om zelf met nieuwe oplaadbare batterijen een batterij ‘pack’ te maken. Hij laat zien hoe ik dat zelf kan doen. Ondertussen kijken de jongens gefascineerd toe. Ze krijgen ook nog een ijsje op deze warme oktoberdag. We laten een donatie achter in de pot en keren vol goede moed huiswaarts: die auto gaan we nu zelf maken! En het Repair Café? We komen over een maand weer terug, want er liggen nog twee kapotte afstandbestuurbare auto’s in de schuur.’
Wereldwijd samen repareren
Het is negen jaar geleden dat initiatiefnemer van het Repair Café, Martine Postma het allereerste Repair Café organiseerde. In oktober 2009 kwamen tientallen buurtbewoners met hun kapotte spullen naar een theater in Amsterdam-West. Intussen zijn er meer dan 1.600 Repair Cafés in 33 landen, verspreid over zes continenten. Tijdens de internationale Repair Week Café viert elk team zijn eigen feestje door met bezoekers samen spullen te repareren.
Wil je spullen laten repareren? Bezoek een Repair Café bij jou in de buurt. Sommige apparaten kun je ook makkelijk zelf repareren door kapotte onderdelen te vervangen. Een van de aanbieders van losse onderdelen voor kapotte apparaten is Fixpart. Meer lezen over apparaten repareren? Bekijk Repareren, afdanken of vervangen van Milieu Centraal.