Hij is beeldend kunstenaar, studeerde biologie, en staat bekend als de Plastic Soup Surfer: Merijn Tinga. Met zijn campagnes vraagt hij aandacht voor plastic zwerfafval. Zootje Geregeld ging met hem in gesprek. Want hoe groot is het probleem van de plastic soep? En wat kan een klein land als Nederland hieraan doen?
Waarom sta je bekend als de plastic soup surfer?
“In 2014 maakte ik mijn eerste ‘plastic soup surfboard’ gemaakt van gebruikte plastic flesjes die ik op straat vond. Met dit surfboard kitesurfte ik langs de Nederlandse en Belgische kust om aandacht te vragen voor zwerfafval op zee. Twee jaar later surfte ik van Nederland naar Engeland om de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes te promoten.”
Hoe groot is het plastic zwerfafval probleem in Nederland?
“Overvolle vuilnisbakken, snoeppapiertjes en platgedrukte plastic flesjes langs de weg; om je heen zie je de plasticvervuiling in ons milieu in Nederland.” Wellicht merken wij niet veel van de plastic soep, maar volgens Merijn dragen wij hier als klein land ook aan bij. “Niet zozeer direct via onze rivieren, maar wel via Nederlandse multinational bedrijven die veel wegwerpplastic als verpakkingsmateriaal gebruiken. In ontwikkelingslanden en eigenlijk over de hele wereld waar die bedrijven grote vestigingen hebben, heeft dit veel zwerfafval tot gevolg”, vertelt Merijn.
“Nederland moet de hoofdzaken rondom plastic op orde hebben en dan hebben zelfs wij, als klein land, een grote impact op het tegengaan van het vervuilingsprobleem.”
Moeten we helemaal stoppen met plastic?
“Plastic is niet per definitie een slecht materiaal”, legt Merijn uit. “Het nadeel is dat het onverwoestbaar is en additieven bevat. Daarnaast worden voor plastic verpakkingen vaak verschillende soorten plastic én andere materialen gemixt, wat de recycling heel moeilijk maakt.”
Wat gaat het plastic zwerfafval probleem oplossen?
“Bedrijven en overheden hebben een grote rol in het verminderen van het zwerfafval. Daarom hebben we ons bijvoorbeeld ingezet voor de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes.” De statiegeldpetitie van Merijn en zijn community leverde in 2016 57.000 handtekeningen op en werd in 2017 aangeboden aan de Tweede Kamer. Met succes: de regeling wordt in 2021 ingevoerd.
Is de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes een effectieve oplossing?
“In bijna 40 andere landen doen ze dit al en het is bewezen effectief: namelijk 70-90% minder zwerfafval.” Merijn legt uit dat de oplossing ligt bij het veranderen van het gedrag rondom plastic, maar daar moeten bedrijven en overheden de gebruikers wel bij helpen. “Naast op zoek gaan naar alternatieve materialen moeten we bovenal op zoek naar het mogelijk maken van alternatief gedrag”, aldus Merijn.
“Ga vooral zelf proberen om je plastic afval terug te dringen”
Hoe kunnen we op dit moment zelf een bijdrage leveren?
“Consumenten zitten helaas gevangen in het huidige systeem van plastic gebruiken,” zegt Merijn. “Toch zijn er al veel alternatieven beschikbaar voor wegwerpplastic. Neem bijvoorbeeld je eigen beker en tas mee en vermijd wegwerpservies. In de supermarkt is het vaak lastig, omdat bijna iedereen voor de goedkoopste optie kiest, ongeacht hoe die verpakt is. Ons gedrag moét veranderen, dus ga vooral zelf proberen je plastic afval terug te dringen.”
Wat is je volgende stap?
“Ik ben bezig met het opzetten en uitbreiden van onze community tegen plastic afval. Ik ben met mijn storytelling onderdeel van de community, maar we hebben heel veel mensen nodig die met hun eigen verhaal de boodschap verspreiden.”
Op de hoogte blijven? Of onderdeel worden van de community? Volg Merijn op LinkedIn of kijk op de website voor upcoming events.
CC Foto: Yolanda Boeters