Een nieuwe outfit hoeft niet uit nieuwe kledingstukken te bestaan. Je hebt vast nog iets in je kast liggen dat je kan herontdekken door een kleine aanpassing te doen! Dat is precies waar Debby zich in haar werk als kledingcoach op focust. Zootje Geregeld interviewde haar en vroeg naar haar duurzame kledingtips.
Waarom ben je dit werk gaan doen?
“Ik heb bijna twintig jaar gewerkt bij Wehkamp op de inkoopafdeling voor dameskleding, waar ik veel kennis van pasvorm en materiaal heb opgedaan. Ik hielp al eens bekenden met hun kleding en die zeiden dat ik daar wat mee moest doen. Toen er een reorganisatie aankwam, leek het me leuk om dichter bij de klant te staan. Dus ik ben voor mezelf begonnen om mensen op heel veel verschillende manieren te kunnen helpen. Je ziet dat mensen gaan stralen, zonder dat het nodig is om iets nieuws te kopen. Dat geeft mij energie.”
“De duurzaamste kleding is de kleding die al in je kast hangt”
Hoe ga je te werk?
“Dat is eigenlijk aan de hand van de slogan “De duurzaamste kleding is de kleding die al in je kast hangt”. Je moet jezelf de tijd gunnen om echt eens door je kast heen te gaan. Ik begin per kledinggroep, dus bijvoorbeeld bij de jurken. Vaak combineren mijn klanten een jurk in eerste instantie met het jasje dat ze erbij hebben gekocht. Je krijgt meteen een andere outfit door de jurk met een vest of trui te dragen, of een ander paar schoenen. Als je dan na een aantal jaar die jurk zat bent komt dat vaak door de combinatie die je maakt. Door een nieuwe combinatie te maken, kan het kledingstuk weer jaren mee.”
“Met creatieve oplossingen zijn er veel meer mogelijkheden in je eigen kledingkast”
Wat kun je nog meer doen om een kledingstuk te herontdekken?
“Als een kledingstuk niet meer mooi is, kun je het weer mooi maken. Ik heb bijvoorbeeld een kammetje waarmee je pilletjes (pluisjes) van wollen kleding af kunt halen. Je kunt kleding ook repareren, of bijvoorbeeld een jurk korter maken. Heeft een kledingstuk vlekken? Je kan proberen de vlekken er zelf uit te halen of het kledingstuk naar de stomerij brengen. Het is ook belangrijk om je schoenen op tijd naar een schoenmaker te brengen. Met een nieuwe zool kunnen ze vaak nog heel lang mee. Met creatieve oplossingen zijn er veel meer mogelijkheden in je eigen kledingkast. Een zomerjurk kun je met een panty en vestje ook gewoon in het najaar dragen.”
Welke inzichten krijg je verder al je je kast doorgaat?
Je ontdekt wat er bij je past. Bijvoorbeeld welke kleuren jou goed staan en wanneer het voor jouw figuur goed is om een riem toe te voegen of een blouse in je broek te dragen. Zo leer je ook weer waar je op let als je wel wat koopt. Mensen zitten vaak een beetje vast in wat zij denken dat leuk staat. Door bijvoorbeeld een mouw op te rollen kun je al veel veranderen. Mensen hebben hun kleding met heel veel liefde uitgezocht en het is zonde om dat weg te doen. Soms kan het afscheid nemen ook duurzaam zijn want dan gun je het iemand anders.”
Hoe neem je op een duurzame manier afscheid van kleding?
“Welke keus je daarin maakt, hangt gedeeltelijk af van het kledingstuk. Je kan het bijvoorbeeld ruilen, aan een goed doel geven, verkopen of in een kledingcontainer doen. Tweedehands kleding wordt steeds normaler en de markt van tweedehands kleding groeit. Je ziet daarbij ook dat de kleding in tweedehands kledingwinkels vaak van goede kwaliteit is.”
Wat kwam jij tegen toen je voor het laatst je kledingkast uitzocht? En wat zijn jouw duurzame kledingtips? Deel het op de Facebookpagina van Zootje Geregeld. Wil je meer weten over Debby? Kijk dan op haar website.