Waarom zou je nog nieuwe kleding kopen als je de leukste tweedehands items in je eigen buurt kunt scoren? Nichon Glerum is initiatiefnemer van The Clothing Loop (voorheen de ‘Ketting Kledingruil’). Toen kledingruilfeestjes in tijden van corona niet door konden gaan kwam ze samen met een paar buren op dit idee. Inmiddels is het uitgegroeid tot een landelijk succes. In deze TrashTalk lees je wat The Clothing Loop is en hoe je zelf kunt meedoen!
Wat is The Clothing Loop?
“The Clothing Loop is een laagdrempelige manier om kleding met elkaar te ruilen. Een clubje mensen dat bij elkaar in de buurt woont geeft via een logische route tassen met kleding aan elkaar door. Uit deze tassen haal je items die je leuk vindt en stop je kledingstukken terug waar je een ander blij mee wilt maken. Hoe langer de ketting hoe meer tassen er op de route rouleren en de ketting kan in principe onbeperkt doorgaan. Nadat de tas langs zo’n 20 adressen is geweest herken je de inhoud meestal niet meer terug! De ketting waar ik in zit is bijna 100 mensen lang.”
Hoe is bij jou het idee van The Clothing Loop ontstaan?
“In de buurt waar ik woon werd via de buurtapp regelmatig een gezellig kledingruilfeestje georganiseerd. Toen dit niet meer kon vanwege de corona lockdown ontstond het idee om de kleding in een tas te doen en door te geven. Dit werkte eigenlijk hartstikke goed. Toen de maatregelen verlengd werden besloten we dat dit idee té leuk was om niet met anderen te delen. Ik heb toen een handleiding gemaakt voor anderen die een ketting willen starten en dit idee verspreid via media.”
Wat zijn de regels bij The Clothing Loop?
“Allereerst moet de kleding die je in de tas stop van goede kwaliteit zijn. Bijvoorbeeld niet gevlekt, verwassen of gepild. En heel belangrijk: iedereen is welkom! Daarnaast heeft elke ketting een communicatiekanaal, bijvoorbeeld een appgroep. Daarop mogen foto’s worden gedeeld van toffe vondsten, maar op elk bericht mogen maximaal drie reacties gegeven worden. Dat houdt de appgroep rustig en overzichtelijk.
Als je een tas hebt gekregen heb je drie dagen de tijd om dingen te passen en erin te doen. De tassen moeten overigens ook niet te vol worden. Wat er niet meer bij past, kun je in een volgende tas in de ketting doen.”
Wat is er zo leuk aan The Clothing Loop?
“Naast dat je echt een community vormt met je eigen ‘loop’, vind ik het te gek dat tweedehands kleding hierdoor toegankelijker wordt voor veel mensen. Het is in meerdere opzichten duurzaam: kleding krijgt een langer leven en er is veel minder pakketpost doordat je geen of minder nieuwe kleding aanschaft. Wat ik er ook leuk aan vind is dat je thuis op je gemak een kledingstuk uitprobeert dat je in een winkel misschien niet zo snel gepakt zou hebben. Bovendien krijgt kleding echt een verhaal. Zo haalde ik laatst mooie camel kleurige sandaaltjes uit een tas en deelde hier een bericht van in onze app. Bleek dat dit de trouwschoenen van iemand waren geweest! Zo wordt kleding een dagboek met herinneringen.“
Wat is het leukste dat je zelf aan zo’n ruil hebt overhouden?
“Online zag ik een fantastische corduroy-achtige broek voorbij komen die ik wilde hebben. Maar ik koop al twaalf jaar geen nieuwe kleding meer dus ook deze liet ik aan me voorbij gaan. Een paar dagen later vond ik in een Clothing Loop tas een super leuke groene jurk die preciés van datzelfde materiaal gemaakt was als die broek. Een van mijn beste vondsten! Een ander leuk verhaal is dat er een Kamerlid in mijn ketting zit. Zij deelde na een drukke werkdag dat ze pas laat thuis was en ze de volgende dag vroeg al een debat had maar niet wist wat ze moest dragen. Toevallig was er die dag een tas bij haar thuis afgeleverd, daarin vond ze een jurk die ze de volgende dag aantrok. Die dag werd er op Twitter gedeeld dat ze er zo leuk uit zag. Geweldig hoe dat kan lopen toch?”
Kan iedereen zelf zo’n Clothing Loop opzetten? Zo ja, wat zijn do’s & don’ts?
“Op de website van The Clothing Loop kun je kijken of er een bestaande Clothing Loop bij jou in de buurt is en je aanmelden. Het is ook mogelijk om zelf een Clothing Loop te starten. Dan krijg je de handleiding toegestuurd. Als je echt gaat starten wordt jouw ketting toegevoegd aan het landelijk intekenformulier.
Wat zijn je plannen voor de toekomst?
“Voor de toekomst van The Clothing Loop trek ik samen op met Slow Fashion Movement. We maken het nog professioneler en stimuleren het initiatief over de Nederlandse grens. Ik hoop dat er nog veel meer mensen mee zullen doen aan het avontuur om leuke items te vinden via The Clothing Loop. En dat iedereen dan beseft dat er al zoveel mooie kleding in omloop is dat het veel minder vaak nodig is om nieuwe kleding te kopen.”
Meer weten over The Clothing Loop (Ketting Kledingruil)? In deze podcastaflevering van Milieu Centraal vertelt Nichon er meer over!