Skip to: Van kapotte kerstballen tot frituurvet. Welk kerstafval hoort waar?

Zootje Geregeld website

In december laten we kerstballen vallen, branden we tientallen kaarsjes op, hebben we gezellige dinertjes en vervangen we het frituurvet. Welk kerstafval hoort waar?

De kerstboom

Laten we beginnen met de kerstboom. Een kunstboom die nog goed is maar waarop je bent uitgekeken, kan naar een tweedehandswinkel (als deze weer open zijn) of verkoop je online. Weggeven kan natuurlijk ook. Zo maak je er iemand anders blij mee. Een echte boom met kluit, kun je in je tuin planten. Dan kan je hem volgend jaar weer opnieuw gebruiken. Een boom zonder kluit hoort bij het grof tuinafval en kan je dus bij de milieustraat inleveren. Er zijn ook gemeenten die op speciale inzameldagen kerstbomen aan huis komen inzamelen, check dit even bij jouw gemeente.

De versiering

Versiering die nog prima bruikbaar is, maar die je zelf niet meer zo mooi vindt, kun je te koop aanbieden op websites voor tweedehands spullen. Kapotte glazen kerstballen en andere onbruikbare versiering hoort in de grijze container. Behalve de kerstlampjes, dat zijn elektrische apparaatjes en moeten dus gescheiden ingezameld worden in inleverbakken in veel supermarkten, kluswinkels en elektronicazaken. Deze inleverbakken zijn ook wel bekend als de Wecycle-bakken. Heb je kaarsjes op batterij die weg moeten? Deze mogen ook in de Wecycle-inleverbakken.

Servies bij het kerstdiner

Een versierde kersttafel is gedekt met je mooiste servies, een tafelkleed, wijnglazen, servetten en kaarsjes. Kies het liefst voor herbruikbaar servies en vermijd wegwerpservies. Mocht je toch voor wegwerpservies en -bestek gaan, gooi het dan bij het restafval.

Kaarsen

Kaarsvet en kaarsenstompjes mogen ook bij het restafval. Of maak van restjes kaarsvet nieuwe kaarsen. De cupjes van opgebrande waxinelichtjes, die gemaakt zijn van aluminium, mag je in de bak voor plastic, blik en drinkpakken (pmd) gooien.

Tafelkleed

Je tafelkleed gebruik je na een keertje wassen weer opnieuw, maar een oud en kapot plastic tafelzeil hoort in de restcontainer, net zoals een gekleurd papieren tafellaken en gebruikte papieren servetten. Doordat deze bedrukt (en na het eten vaak ook vetvlekken bevatten) zijn, is het papier namelijk niet meer geschikt voor recycling.

Wijn- en drinkglazen

Kapotte wijnglazen en drinkglazen zijn net zoals theeglazen en ovenschalen geen verpakkingen en hebben vaak een andere samenstelling die de glasrecycling verstoort. Ze mogen dus in de restcontainer en niet in de glasbak. Tip: wikkel een kapot glas in een krant, anders kunnen vuilophalers zich eraan bezeren.

Kliekjes

Heb je veel restjes over na het diner? Bekijk onze tips voor de lekkerste restjesgerechten van je kerst-leftovers. Botjes van vlees en gevogelte mogen net als alle andere etensresten bij het gft-afval.

Gebruikt frituurvet

Frituurvet is een speciaal geval, en kun je het beste apart inleveren. Dat kan bij de milieustraat en er zijn ook verschillende brengpunten speciaal voor vet. Dit zijn gele containers die bij verschillende sportclubs en supermarkten staan. Op www.frituurvetrecyclehet.nl vind je alle inzamelpunten voor vet. Is er geen inzamelpunt in de buurt, dan mag het bij het restafval.  Een tip van Milieu Centraal is om je gebruikte frituurvet in een leeg melkpak of plastic fles met dop te schenken. Een klein restje jus of gestold vet mag in de groene bak, eventueel verpakt in een krantenpagina om te voorkomen dat je hele bak en inhoud er vies van wordt.

Je outfit

Het gebeurt elke vrouw weleens die een jurkje met panty’s draagt: ladders in panty’s. Gooi je panty dan bij het restafval, deze zijn niet geschikt voor textielrecycling. Of hergebruik de panty voor een handige TrashHack. Andere outfits waarop je bent uitgekeken, zoals kleding, riemen en schoenen, kun je, als het allemaal nog goed is, (online) tweedehands verkopen, weggeven of met iemand ruilen. En je kunt het ook naar een textielcontainer brengen. Zelfs als de kleding gescheurd of versleten is, mag het erin. Zo’n textielcontainer vind je in elke wijk. Hier vind je allerlei tips om jouw textiel een tweede leven te geven. Wie weet maak je in het nieuwe jaar iemand anders blij met je kerstoutfit!

Vanaf nu weet je dus alles over een goede afvalscheiding tijdens de feestdagen. Wat doe jij met je oude kerstversiering en outfits? Laat het ons weten op Facebook!