Skip to: Wormenbak: van gft-afval naar plantenvoeding

Zootje Geregeld website

Landelijk bestaat ongeveer 30% van het huishoudelijk restafval uit groente- fruit- en tuinafval (gft). Dat is zonde, want met je gft-afval kun je meer dan je denkt. Door te composteren kun je dit weer als plantenvoeding gebruiken. Zo gooi je minder afval weg en je planten worden er ook blij van! Hoe werkt wormencompostering precies en wat is het verschil met regulier composteren? Zootje Geregeld zocht het uit.

wormenkrukje van hout

Waarom zou je composteren met behulp van wormen?

Op een composthoop of in een compostvat mogen geen etensresten. De warmte van het compost kan dan namelijk niet goed verdeeld worden en het kan overlast (stank en ongedierte) veroorzaken. Bij wormencompostering zijn juist andere restanten uitgesloten. Ook heeft regenval en temperatuur invloed op een composthoop of -vat. Wormenbakken zijn minder afhankelijk van het seizoen. Een simpele composthoop is een goede optie als je hiervoor ruimte hebt in de tuin, anders kan een wormenbak een uitkomst zijn.

Hoe werkt wormencompostering?

Een wormenbak is een kringloop die zichzelf meestal in balans houdt. De wormen eten door het gft-afval heen. Daarmee verspreiden ze zowel het gft als de zuurstof door de bak heen. Je moet er vooral voor zorgen dat je het juiste afval in de bak doet en de bak niet te vochtig of te droog is. Ook moet de omgevingstemperatuur goed zijn. De optimale omgevingstemperatuur ligt tussen de 15 en 25 graden. Het is niet ingewikkeld om te herkennen welk probleem zich voordoet en om dit op te lossen. Als je er toch niet uitkomt, is de oplossing meestal om een week geen gft-afval aan de bak toe te voegen. De kringloop stabiliseert zich dan vanzelf. Iedere zes maanden kun je de wormencompost (die voornamelijk bestaat uit wormenpoep) oogsten en gebruiken voor je (kamer)planten.

wormenkrukje

Kun je al het gft-afval in de wormenbak doen?

Niet alles kan in de wormenbak. Wormen houden van vochtig materiaal en kleine stukjes gft. Koffieprut en losse thee zijn goede voeding. Daarnaast kun je rauw groente- en fruitafval, eierschalen, bladeren, plantenresten, krantenpapier en karton (zonder glanslaagje) in de bak doen. Wat er juist niet in mag, is onder andere citrusfruit, zuivelproducten, vlees, brood en bereid voedsel (bijvoorbeeld gekookt of gemarineerd).

Gaat dat niet stinken?

De bak stinkt in principe niet. In een gewone afvalbak is er een tekort aan zuurstof, waardoor gft-afval gaat rotten. Een wormenbak heeft een goed sluitende deksel, maar is dankzij ventilatiegaten toch geventileerd. De ventilatiegaten zijn van binnen beschermd, zodat de wormen er niet doorheen kunnen. Er is dus genoeg zuurstof, waardoor het gft-afval niet gaat rotten. Het kan wel gaan stinken als je de wormen te veel gft-afval hebt gegeven of het afval te dicht op elkaar ligt. Om dit op te lossen kun je het afval beter door de bak verspreiden en zorgen dat het afval fijngemaakt is. Ook kan het zijn dat de bak te vochtig is. In dat geval voeg je bijvoorbeeld wat herfstbladeren toe.

wormenkrukje van hout

Krijg ik last van fruitvliegjes? Komen de wormen niet naar buiten?

Het kan zijn dat je last krijgt van fruitvliegjes. Dit is makkelijk op te lossen door de inhoud te bedekken met een vochtige krant of het nieuwe gft te begraven in de wormencompost. De wormen komen in principe niet naar buiten, ze willen zo dicht mogelijk bij hun voer blijven en de bak is goed afgesloten. Als ze toch proberen te ontsnappen betekent dit dat het evenwicht verstoord is. Je hebt dan mogelijk te veel of het verkeerde gft-afval gegeven of de bak is te vochtig of te droog.

Heb jij ervaring met composteren of wil je juist meer weten over een simpele composthoop? Deel het op de Facebookpagina van Zootje Geregeld! Wil je meer weten over wormenbakken, kijk dan bijvoorbeeld op de websites Wormenkrukje.nl of Compostier.

Bron afbeeldingen: Wormenkrukje.nl
Informatie van: LeAF, Wormenkrukje en Compostier