Telecommaatschappijen doen er alles aan je elk jaar of elke twee jaar weer een nieuwe smartphone te laten kopen. Volgens recente voorspellingen worden er alleen al dit jaar wereldwijd 1,5 miljard smartphones verkocht. En eerlijk is eerlijk, soms is de verleiding ‘weer een nieuwe te nemen’ best moeilijk te weerstaan. Maar het milieu is daar niet zo blij mee. De productie van smartphones kost namelijk ontzettend veel energie, grondstoffen en CO2-uitstoot.
Tips om langer met je smartphone om te gaan
Bij de smartphone zit de impact op het milieu vooral in de productie en minder in het gebruik. Daarom kun je beter zo lang mogelijk met je mobieltje doen. Met deze vijf tips kun je ervoor zorgen dat je toestel langer meegaat. Beter voor het milieu én je portemonnee!
- De huidige smartphonebatterijen kun je beter niet helemaal leeg laten lopen en dan weer tot 100 procent opladen, zoals batterijen van vroeger. Af en toe eventjes aan de oplader leggen, is voor de batterijen van nu het beste.
- Kies voor energiezuinige instellingen, zodat je batterij minder snel leegloopt. Verlaag bijvoorbeeld de helderheid van je scherm en zet ‘Automatisch synchroniseren’ uit.
- Bij gemiddeld gebruik gaat de batterij van een smartphone vier jaar mee. Met slim opladen kun je daar vijf jaar van maken. Ter vergelijking: als je hem niet slim oplaadt, gaat hij maar drie jaar mee.
- Problemen met opladen, knoppen die niet meer werken, een barst in je scherm? Een kapotte smartphone is vaak prima te repareren. Reparatie kost bij een gekwalificeerde reparateur vaak tussen de veertig en honderd euro en je telefoon kan weer een hele tijd mee.
- Gooi je kapotte mobieltje niet in de vuilnisbak, maar lever hem in bij een inzamelpunt of de milieustraat. Veel grondstoffen kunnen opnieuw gebruikt worden. Kijk in de afvalscheidingswijzer waar je je mobiele telefoon kunt inleveren.
Kijk voor meer tips op de website van Milieu Centraal.
CC foto: Flickr