In Amerika was het al een tijdje een hit, maar een jaar of twee jaar geleden waaide de tiny house beweging ook over naar Nederland. Leven in piepkleine huisjes als een antwoord op het materialisme en de daarbij horende vervuiling en verspilling, dat is wat de tiny house bewoners doen.
Tiny house betekent minder bezit
Ze bouwen een huis dat vaak niet veel groter is dan een stacaravan en gooien hun leven om. Dat betekent niet alleen kleiner (en goedkoper) wonen, maar ook (veel) minder bezitten, meer zelf maken en veel minder weggooien of soms zelfs helemaal geen afval produceren.
Creatief met vierkante meters
Om in een tiny house te kunnen wonen zul je creatief met je ruimte om moeten gaan. Maar daar weten de bewoners wel raad mee. Op internet staan duizenden voorbeelden van microhuizen die er van binnen als een paleis (je) uitzien en waar je, ondanks de geringe hoeveelheid spullen, toch alles hebt wat je nodig hebt. Sterker, juist omdat alles binnen handbereik is en je niet veel hebt, heb je veel meer overzicht en rust. Voor alles is wel een creatieve oplossing bedacht, zoals een trap die meteen ook een kast is, een bed dat tegelijk een bank is of een eettafel die dienst doet als werktafel.
Eigenlijk komen de leefregels van de tiny house beweging neer op de volgende tips:
1. Probeer je spullen niet langer te zien als een statussymbool
Dure spullen zeggen niets over hoe goed je het hebt. En meer en groter betekent niet automatisch gelukkiger. Ze zullen je eerder slaaf maken van je bezittingen en je zult hard moeten blijven werken om je levensstandaard vol te houden.
2. Van ervaringen word je gelukkiger
We weten het wel, maar ook studies bevestigen het: van ervaringen word je gelukkiger dan van het kopen van spullen. Wie minder uitgeeft aan nieuwe producten (of een groot huis) houdt meer geld en tijd over voor de dingen die er echt toe doen.
3. Koop minder spullen en kies voor kwaliteit
In plaats van het kopen véél spullen kun je ook kiezen voor een paar kwalitatief heel goede bezittingen met extra waarde. Een heel mooi schilderij bijvoorbeeld of een bijzonder meubelstuk.
4. Haal uit de natuur wat er in zit
Veel mensen die in een tiny house wonen, leven zoveel mogelijk zelfvoorzienend. Ze hebben een eigen moestuin en wekken soms zelfs hun eigen energie op. Ook proberen ze zoveel mogelijk te up- of recyclen. Bekijk ook deze video van het onlangs georganiseerde afval-event in een Tiny House dorp in Den Haag:
Open dagen: neem een kijkje in een tiny house
Inmiddels schieten de tiny houses in Nederland als paddenstoelen uit de grond. En organiseren de bewoners open dagen om te laten zien hoe het is om op weinig vierkante meters te wonen. Zo is het Tiny House village van Proeftuin Erasmusveld in Den Haag aanstaande zondag 13 mei open voor publiek. Wie langskomt krijgt een rondleiding in de Tiny Houses en kan zich laten inspireren om simpeler en bewuster te leven. Neem vast een kijkje op de website van Proeftuin Erasmusveld.
En mocht je aanstaande zaterdag niet kunnen, of ergens anders wonen, dan is er op 19 mei ook een open dag in Kleinhuizen in Nieuwegein. Kleinhuizen is een Tiny Village met tien permanent bewoonde Tiny Houses. Ieder minihuis is ontworpen en vaak ook gebouwd door de bewoners zelf. De huisjes zijn duurzaam gebouwd en voor een deel zelfvoorzienend.
CC foto: Wikimedia